Kínai gázpalackok

Megpróbáljuk egy kicsit könnyedebb hangvételben elmagyarázni a kínai gyártású gázpalackok problémáját, amely sajnos sokakat érint. Ezeket a palackokat, jellemzően hegesztőgépekkel együtt vásárolják csomagban. Az elején mindenki örül, mindenki elégedett, egészen addig, amíg el nem jön az első gázpalack csere napja! Ezen a napon szoktak kezdődni a bajok. Sokan a gázcsere telepen jönnek rá arra, hogy az általuk megvásárolt gázpalack használhatatlan, mert tisztán nem tölti meg ezeket a palackokat senki. Persze feketén erre van lehetőség az országban pár helyen, illetve sokan kiviszik még Szlovákiába is ezeket a palackokat. Mondjuk itt kérdéses, hogy megéri-e adott esetben több száz kilométert utaztatni egy palackot, csak azért, hogy megtöltsék jellemzően argonnal, szénsavval vagy a kettő keverékével.

Kínai palack probléma

Tegyük fel, hogy megéri. Emberünk levezet 400 kilométert, ha éppen az első otthoni felszerelés után nem nyíródott szét a szelep, megtölteti a palackot, elmegy az egész napja. Hazaviszi a palackot és nekiáll hegeszteni, de még előtte nézzük, meg, hogy szállítás közben milyen problémák lehetnek. Mivel ezeknek a palackoknak a belső felülete, nem egyforma, hanem hullámos (hol vékonyabb, hol vastagabb), így fennáll az a lehetőség, hogy kinyílik a palacktest szállítás közben. A palacktest kinyílása pont emiatt amúgy visszatérő probléma, de szállítás közben felléphetnek olyan hatások, amik miatt ez a folyamat nagyobb eséllyel bekövetkezik. Szerintem nem kell ecsetelni, hogy mire képes egy 150+ bar töltésű gázpalack zárt térben? Ja igen, azért írtam 150+ bar-t, mert a buhera átfejtés technológiájából adódóan, nem tudják 200 bar töltőnyomásra tölteni a palackot.

Illető tételezzük fel, hogy szerencsésen hazaér, a gyerek lábához bedobott palack sem pukkant el, gyerek lába is megmaradt. (Viccelek? Sajnos nem.) Most mondhatnánk, hogy mindenki boldog, emberünk hazaér masszívan nekiáll heftelni de minő meglepetés itt is jöhetnek problémák. Palack beállítva műhelybe és csak ott álldogál szépen. Tegyük fel, hogy egy szép tavaszi napon lett töltve, de hát nyárig nem lett használva azzal az indokkal, hogy csak legyen, mert ha kell, akkor legalább van. Nem kell rohangálni, nagyon szép és jó minden. Egészen addig amíg nem jön a 35 fok. Mint írtam a kínai palackok többségének a belseje hullámos, egy kisebb környezeti hőemelkedésre is kinyílhatnak, mert nem stabilak. De a szelepet is kilőhetik. Igen, volt már ilyen. Tudom veled még nem, mert te egy tapasztalt vagy és blablabla… szóval felrobbanhat az “óccsón” vett palackod.

Nézzük az ezután következő problémát. Ezeknek a gázpalackoknak a belső felületük sok esetben korrodált. Igen, jól olvastad, rozsdás. Az itt leváló rozsda a nagy nyomás hatására porózus lesz és mikrorozsda keletkezik belőle, ami károsítja a pisztolyon a fúvókát a varrat minőségéről ne is beszéljünk. Azonkívül nem ismert ezeknek a palackoknak az ötvözete, így nem tudni, milyen anyagok kerülhetnek az égés által a levegőbe.

További veszély

Most jön az igazi feketeleves és ez nem hegesztés! Vannak olyan ballonos ásványvíz szolgáltatók, melyek ezeket a palackokat használják az automatáikban a víz dúsítására. Igen? Vannak olyan ásványvíz szolgáltatók, akik ezekből a bizonytalan összetételű, mikrorozsdás palackokból szolgáltatnak vizet akár egészségügyi intézményekben, akár gyermekosztályokon is. Ez az elvtelenség felháborító. Minden estre kérjük meg az ásványvíz szolgáltatónkat, hogy mutassa meg a gépekben lévő palackot, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Én elhiszem, hogy sokan szeretnék megnyerni az árversenyt, de ez már egy másik dimenzió.

Felismerés

Nézzük akkor most miről lehet ezeket a kínai palackokat felismerni. Először is, árulkodó a CN vagy CH beütés a palack testben. Árulkodó lehet ha valami felismerhetetlen vagy eltorzult beütés van a palacktesten, mert igyekeztek akkor a CN vagy a CH beütést eltüntetni ,azaz még a palackot is meghamisították. Árulkodó lehet bármilyen kínainak tűnő írásjel. Mindegyik fajta jelzés előfordulhat egyaránt a palack testen és a szelepen is.

Az alábbi képeken ezek tisztán látszanak.

Tehát sem mi, sem másik olyan szolgáltató, amelyik hivatalosan foglalkozik gázpalack cserével, nem cseréli és nem veszi át ezeket a palackokat! A töltésükre ugyanúgy nincs mód és lehetőség legálisan. Erről a MIGSZ (Magyar Ipari Gáz Szövetség) is kiadott egy tájékoztatót, amelyik ITT olvasható. Ebben a közleményben is felmerül még az a probléma, hogy ezeket a palackokat, a banán címke átragasztásával is megpróbálják hamisítani, ami minden esetben bűncselekmény. Ezért kérjük, hogy gázpalack vásárlás előtt tájékozódjon, hogy milyen gázpalackot vásárol. Amennyiben elküldi nekünk e-mailben a gázpalackról készült képeket, segítünk az azonosításban vagy töltse fel EZEN az űrlapon keresztül!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük